Warsztaty kuchni ekologicznej z Edytą Żuk-Kempą

15 czerwca (piątek), godz. 18:00
Studio Kulinarne Atuty, ul. Piotrkowska 2A

 

Udział bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona.
Obowiązuje REJESTRACJA (formularz zgłoszeniowy znajduje się na dole strony).

 

 

Kuchnia ekologiczna kojarzy nam się najczęściej z gotowaniem z produktów z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Okazuje się jednak że jest to znacznie szerszy temat. Kuchnia w stylu eko to przede wszystkim kuchnia która nie generuje odpadów i maksymalnie wykorzystuje wszystkie produkty, to kuchnia w której nic się nie marnuje. To również kuchnia w której ogranicza się produkty odzwierzęce, gdyż hodowla zwierząt na mięso czy nabiał należy do największych źródeł metanu uwalniającego się do atmosfery i przyczyniającego się do zmiany klimatu.

Na warsztacie poznacie więcej tajników kuchni ekologicznej. Dowiecie się jak minimalizować straty w kuchni, jak planować jadłospis, jak mądrze robić zakupy i co pysznego przygotować z najczęściej wyrzucanych w naszych gospodarstwach produktów: pozostałości warzyw, czerstwego chleba, ziemniaków czy makaronów.

 

Oprócz teorii będzie oczywiście praktyka.
Na warsztacie wspólnie przygotujemy wegańskie potrawy:

 

  • Klopsiki z makaronów
  • Panzanellę – toskańską sałatkę z czerstwego chleba i pomidorów
  • Wegańskie tosty francuskie z owocami
  • Pesto z liści rzodkiewki.

O PROWADZĄCEJ:

EDYTA ŻUK-KEMPA – Z wykształcenia i zawodu biolożka, podyplomowa dietetyczka ciągle poszukująca odpowiedzi na pytanie: jak jeść zdrowo? Roślinożerka preferująca lokalne, sezonowe, najlepiej ekologiczne warzywa, owoce i zioła, działkowiczka. Przez 8 lat prowadziła kulinarnego bloga Ekoquchnia.pl, od niedawna autorka kolejnego – Badzwrownowadze.pl, na którym dzieli się przepisami na zdrowe, w większości wegańskie potrawy.

 

Rejestracja zakończona. Liczba miejsc wyczerpana.